duminică, 18 martie 2012

Prima Conferinta Nationala a Organizatiilor Studentesti Basarabene din România

Studenti, cadre didactice universitare, scriitori si alti specialisti din diferite domenii de activitate au participat simbata, 17 martie, la sediul Centrului International de Afaceri si Expozitii din Bacau, la Conferinta Nationala a Organizatiilor Studentesti Basarabene din România.
Dezbaterile au fost centrate pe tema “Integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana”, cu accent pe rolul studentilor basarabeni in realizarea acestui deziderat. In deschidere au luat cuvintul Ionut Tomescu, purtator de cuvint al Primariei Bacau, Corneliu Pricope, director general al Centrului International de Afaceri si Expozitii, profesorul universitar Vasile Puiu, presedintele Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina – filiala Bacau, inginerul Constantin Rusanovski, presedintele Asociatiei Culturale Pro Basarabia si Bucovina – Filiala Onesti, scriitorul Doru Ciucescu, profesoara Virginia Smarandita Braescu si juristul Robert Ionut Chiriac, ambii de la Comunitatea de Advocacy, precum si Mihai Cretu, presedintele Ligii Studentilor Basarabeni din Galati.
In cadrul dezbaterilor s-a vorbit despre rolul organizatiilor stuentesti basarabene si a modalitatilor de implicare a acestora in sustinerea eforturilor statului moldovean in procesul de integrare europeana dar si despre principalele dificultati intimpinate de studentii basarabeni aflati la studii in România. Conferinta a fost organizata de Asociatia Culturala “Pro Basarabia si Bucovina”, Filialele Bacau si Onesti, si Liga Studentilor Basarabeni din Galati. (L.H.)
Sursa articolului: 
Pentru mai multe informatii consultati:
 

sâmbătă, 17 martie 2012

Drepturile consumatorului într-o societate democratică

 „Drepturile consumatorului într-o societate democratică” este noul proiect lansat de către Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” Onesti in colaborare cu Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Bacău pe 15 martie 2012 cu prilejul sărbătoririi zilei mondiale a drepturilor consumatorului. Cu acest prilej, s-a desfasurat activitatea avand ca tema: „Informarea completă, corectă și precisă – un drept și o necesitate pentru consumator”.
La activitate au participat dl. director prof. Mihai Ursachi, dna director adjunct Oana-Paula Zaharia, dna consilier educativ prof. Ecaterina Sovejanu și dna prof. Luminița Cristina Onofrei inițiatoarea proiectului, precum și elevi de la clasele a IXa - a XIIa.
 Reprezentantii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Bacău prezenti la activitate au purtat un dialog cu elevii despre conștientizarea drepturilor consumatorilor și identificarea modalităților de obținere ale acestor drepturi în scopul protecției consumatorilor față de pericolele ce pot afecta sănătatea și securitatea vietii. Scopul, clar, al activității din aceasta zi a fost informarea completă, corectă și precisă. De asemenea, au fost împărțite pliante elevilor și profesorilor cu scopul de informare și cunoaștere concreta a drepturilor consumatorului.
Elevii și-au exprimat entuziasmul față de tema propusă, au răspuns dialogului propus de reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Bacău și au solicitat noi întâlniri, care să aiba ca scop aplicații practice sub forma realizării unor sondaje sau unor analize de studiu.
 Prof. Luminita Cristina Onofrei
 Învăţământul tehnic-prezent şi perspective. Joi, 15 martie 2012 la Colegiul Tehnic “ Gheorghe Asachi” avut loc o masă rotundă având tema ” Învăţământul tehnic-prezent şi perspective “ . Domnul Director al colegiului, prof. ing. Ursachi Mihai a spus în deschidere : “ Această întâlnire s-a născut din necesitatea de a ne cunoaşte mai bine preocupările , aspiraţiile şi nevoile în comunitatea oneşteană, de a realiza un schimb de experienţă în domeniul formării profesionale a elevilor din învăţământul tehnic liceal şi profesional şi de a face cunoscută legislaţia nouă privind înfiinţarea învăţământului profesional de doi ani. ” . Au participat : d-nul viceprimar Mihai Şova, d-nul Negoiţă Ioan reprezentant al Consiliului Local , reprezentanţi ai părinţilor , reprezentanţi ai următorilor agenţi economici din zona Oneşti : S.C. DMC AG SRL, SC. TC ING SA, SC SEMARINO SRL, SC CORRS PREST SERV SRL, SC GIRONAP, SC UTON SA, SC DETE CONST SRL, ENERGY BIO CHEMIALS sucursala CAROM , LUX-ARTIM, SC CONIS-STAR SRL , CLAUSEB SRL . Din partea Colegiului au participat reprezentanţi ai comisiilor : de elaborare a Planului de Acţiune al Şcolii, de Asigurare a Calităţii, de Marketing Educaţional şi Instituţional, ai Programului Internaţinal ECO-ŞCOALA, ai Asociaţiei Române pentru Tehnologie şi Mecanizare în Construcţii , ai catedrelor didactice şi membrii Consiliului de Admistraţie.
 Prof. Ecaterina Sovejanu

marți, 6 martie 2012

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA” - CONCURS DE CREATIE LITERARA, ARTA PLASTICA SI EX-LIBRIS


FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „LUCIAN BLAGA”

EDIŢIA a – XXXII– a
6 – 9  MAI 2012

 În contextul Festivalului se organizează următoarele concursuri naţionale (devenite tradiţionale):

1. CONCURSUL DE CREAŢIE LITERARĂ - deschis tuturor creatorilor, membri sau nemembri ai uniunilor de creaţie, elevilor şi studenţilor din ţară. Poeziile şi eseurile (maxim 10) trimise la concurs, vor fi dactilografiate la două rânduri şi vor purta un motto, acelaşi cu cel de pe plicul ce conţine datele biografice ale autorului.

2. CONCURSUL DE ARTĂ PLASTICĂ ŞI EX-LIBRIS –  se adresează tuturor artiştilor plastici, membri sau nemembri UAP, elevilor şi studenţilor din ţară. Dimensiunile lucrărilor, şi ne referim în primul rând la realizarea unor portrete Lucian Blaga, rămân la aprecierea fiecărui creator şi vor fi circumscrise, în mod special, lirismului şi mitologiei blagiene.

Lucrările concursurilor vor fi trimise pe adresa:
Centrul Cultural „Lucian Blaga”, cod poştal 515800, B-dul Lucian Blaga, nr.45, Sebeş, jud. Alba până la data de 30 aprilie 2012, data poştei,  însoţite de fişa personală a creatorului şi un număr de telefon.
Juriile celor două concursuri vor fi formate din istorici, critici literari şi, de artă, specialişti, reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare şi vor acorda premii în bani, dar şi ale revistelor şi societăţilor literare, ale unor Edituri, rezervându-şi dreptul de a acorda sau nu unele premii.


Menţionăm că lucrările premiate vor apărea în revista „Paşii Profetului” sau „Caietele Blaga”, iar după jurizare materialele vor rămâne în patrimoniul festivalului.

Comisia de organizare



CENTRUL CULTURAL „LUCIAN BLAGA”SEBEŞ


B-dul Lucian Blaga; Nr. 45;

Cod 515800; Jud. Alba;

Tel  :  0258/ 732939;   Fax: 0258 / 732844

Tot despre noi, dar altfel

Pastila cu zambet© Virginia – Smarandita Braescu – Mediatorul cartii si Radio Kitt Onesti
Despre starile eului din analiza tranzactionala (AT)




Asculta mai multe audio soundtrack


luni, 5 martie 2012

Despre schimbarea imaginii de sine si valorificarea potentialului propriu

Pastila cu zambet  © Virginia Smarandita Braescu - Mediatorul cartii la Radio Kit Onesti 

Asculta mai multe audio soundtrack

Proiectul "SCOALA ALTFEL" la Casin

Invitati de onoare care ne-au confirmat prezenta in proiect: 

- Prof. univ. dr. Carmen Bulzan, Universitatea Ecologica Bucuresti, 
- Prof. Gianina Ghiuta, mediator cultural la Roma, 
- Prof. Carmen Melina Lanni, director la Istituto Compresivo " Leonardo Da Vinci" din Guidonia, Provincia Roma, Italia










NE-AU MAI CONFIRMAT PARTENERIATUL:
- ASOCIATIA "EUROPA SUNTEM NOI"
- COLEGIUL TEHNIC "GHEORGHE ASACHI" ONESTI

sâmbătă, 3 martie 2012

Restart in educatie - Punct si de la capat pentru o educatie altfel!



Week-end-ul trecut, 25 – 26 februarie 2012, am participat la Imaginarium, o tabara de creatie la etajul 4 al Muzeului National de Arta Contemporana din Palatul Parlamentului.

Organizatorii principali ai evenimentului, Romanian American Foundation, Techsoup Romania si CROSS, si partenerii proiectului Restart in educatie doresc sa dezvolte o platforma dedicata inovatiei in educatie, pentru a modifica AND-ul educatiei in Romania prin inputuri informale si metode non formale de educatie, o alternativa la sistemul formal de invatamant, prea rigid si cu un design inatractiv pentru noile generatii, care necesita o altfel de motivatie pentru invatare si responsabilizare sociala.

Placerea de a explora pentru a descopri lucruri noi si a intelege sensul invatarii fara suferinta, ci prin bucurie si iubire, este acum posibila, atat pentru dezvoltarea personala, cat si pentru orientarea in cariera si contributia la progresul comunitatii!

Pentru mai multe informatii despre Imaginarium, concursul de proiecte Restart in educatie si calendarul activitatilor pana la selectia finala a celor 3 idei care vor primi 5000 de euro si asistenta pe o perioada de 6 luni, consultati www.restartedu.ro! SUCCES!

Despre educatie, respectul de sine si afirmarea cu incredere a personalitatii

Pastila cu zambet©Virginia Smarandita Braescu - Mediatorul cartii si Radio Kit Onesti



Asculta mai multe audio soundtrack

vineri, 2 martie 2012

Ce înseamnă să gândeşti critic?

Aşa cum am promis, începem astăzi seria exerciţiilor pe tema gândirii critice (ultima dintre trăsăturile pozitive ce fac parte din domeniul mai mare al cunoaşterii şi înţelepciunii).
 Gândirea critică (judecata, mintea deschisă) presupune a gândi lucrurile în profunzime şi a le examina din toate punctele de vedere. A gândi critic implică disponibilitatea de a lua în calcul chiar şi dovezile care infirmă propriile credinţe, planuri sau scopuri – şi a le modifica pe acestea din urmă dacă se dovedeşte necesar.
Această trăsătură pozitivă de caracter contracarează convingerea că “eu am întotdeauna dreptate” – care împiedică multe persoane să ia în calcul alte puncte de vedere decât pe ale lor.
Pentru început, îţi propunem să revii la chestionarul privind cele 24 de trăsături pozitive de caracter. Dacă nu l-ai completat până acum, ai ocazia astăzi să o faci! (De altfel, după cum începi probabil să înţelegi, vom reveni la el periodic).
Dacă trăsătura săptămânii se află în ierarhia ta în primele 5, exerciţiul de azi pentru tine sună astfel:
Gândeşte-te la trei momente din viaţa ta când ţi-ai folosit gândirea critică pentru a lua decizii.
Descrie cum ai procedat. De unde ţi-ai adunat informaţiile? A fost ceva care ţi-a contrazis părerea iniţială? Ai reuşit să pui pe listă plusurile şi minusurile? Cine crezi că a avut cel mai important rol în educarea gândirii critice în cazul tău?
Dacă în topul celor mai importante 5 trăsături ale tale nu apare gândirea critică, pentru tine exerciţiul de azi sună astfel:
Gândeşte-te la ultimele trei momente din viaţa ta când ai luat decizii de care nu ai fost mulţumit ulterior.
Descrie-le pe scurt. Apoi, descrie cum ai procedat. Din perspectiva a ceea ce ştii acum despre gândirea critică, ce altceva ai fi putut face atunci? Ce poţi face altfel data viitoare când vei avea de luat o decizie?
Atât, pentru astăzi ajunge. Să ai o zi minunată!